Składniki:
- 70 dag marchewki
- 2 banany
- ½ melona
- 1 mango
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- 330 gram jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego
- szczypta cynamonu
Do dekoracji: seler, pomarańcza, granat, bita śmietana własnoręcznie ubita, wafelki do lodów .
Ciekawostki o użytych owocach:
Marchewka
Wywodzi się z Azji Środkowej, a konkretnie z Persji ( dziś Iran i Afganistan). Była również znana w starożytnym Rzymie. Najpopularniejsze były białe, fioletowe i żółte marchewki. Pomarańczową marchew zawdzięczamy Holendrom, którzy stworzyli ją w XVII w, aby skomponować kolor ówczesnej holenderskiej flagi i Króla Wilhelma Orońskiego. Już starożytni medycy zdawali sobie sprawę z bogactwa i obfitości cennych składników odżywczych zawartych w marchwii. Marchew to przede wszystkim źródło przeciwutleniaczy, witaminy A, która odpowiada za dobry wzrok. Szczególnie często powinny po nią sięgać osoby, które na co dzień siedzą wiele godzin przed komputerem. Bogata w beta karoten marchew wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga leczenie trądziku, opóźnia powstawanie zmarszczek, przyspiesza i utrwala opaleniznę. Posiada również właściwości antynowotworowe, chroni przed chorobami układu krążenia. W 2001 roku marchew uznano za owoc.
Mango
Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już 4 tyś., lat temu w Indiach. Do Europy dotarło w XVI w. , jednak dopiero niedawno naukowcy przeprowadzili liczne badania, z których wynika, że mango może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto złagodzi ból gardła i chrypkę. Ma również zastosowanie w kosmetyce. Jest dodatkiem do sałatek, ciast, przystawek i deserów. Mango jest bogate w witaminy C, A, E, K i wiele innych.
Banany
Banany to owoce, które były uprawiane prawie 7000 tysięcy lat temu w Malezji, następnie przewędrowały przez Bliski Wschód i znalazły się w Afryce, gdzie uprawiane są do dzisiaj. Banan zawiera wszystkie najważniejsze witaminy – A,C,E,K oraz te z grupy B, ale najwięcej ma potasu. Owoc ten obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Pomaga na biegunkę u dzieci, skórka jest pomocna na kurzajki i ukąszenia komarów oraz wybielenie zębów. Banany zjada się najczęściej na surowo.
Melon
To owoc uprawiany nad Nilem. Do Europy trafił w XV w. Melon może uchronić przed nowotworami i miażdżycą. Reguluje ciśnienie tętnicze. Posiada witaminy, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, między innymi poprawiają nastrój, koncentrację. Melon ma również zastosowanie w kosmetyce. Jest idealny do sałatek owocowych, lodów i deserów.
Pomarańcze
To owoce, których właściwości lecznicze docenili mieszkańcy Chin. W Europie znane są dopiero od XVI w. To znakomite źródło witaminy C, beta -karotenu i witaminy grupy B. Olejki eteryczne działają odprężająco, przeciwdepresyjnie, ma właściwości antybakteryjne. Skórka wykorzystywana jest w pieczeniu ciast. Sok pomarańczowy ma właściwości przeciwnowotworowe.
Przygotowanie lodów „Marchewkowe niebo – pełne witamin”
Marchewkę starannie myjemy, następnie obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy marchewki się gotują, myjemy mango , obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki. Pomarańcze również myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki, pozbywając się pestek. Melona także myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki. Przygotowane pokrojone owoce rozdrabniamy blenderem na gładką masę. W tym czasie ugotowaną i ostudzoną marchewkę, również rozdrabniamy blenderem. Wszystkie zblendowane owoce mieszamy z marchewką i znów blendujemy, dodajemy kilka kropel cytryny. Taką masę przelewamy do miski, gdzie dodajemy jogurt, miód i cynamon, a następnie mieszamy. Część masy przekładamy do miseczki i zamrażamy na około 2 godziny, natomiast pozostałą masą napełniamy przygotowane pojemniczki do lodów. Seler naciowy myjemy, tniemy na krótsze paseczki, wkładamy do masy marchewkowej, którą wypełniliśmy pojemniczki na lody. Seler posłuży jako patyczek do lodów. Przyozdabiamy listkami mięty, wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny.
Wyjmujemy wcześniej chłodzoną masę marchewkową i łyżkami formułujemy kulki, którymi wypełniamy waflowe foremki. Do ozdabiania możemy wykorzystać ubitą śmietankę, owoce granatu, plastry pomarańczy.
Smacznego?
![]() |
![]() |
![]() |